N’Asturies hai munches variedaes de castañes, darréu vamos nomar
dalgunes:
·
Valduna: ye de
les mas conocíes nel territoriu asturianu, destaquen pol so sabor, pol so
tamañu, color y brillu.
·
Vaqueira: ta
presente nel occidente d’Asturies, ye fácil de pelar y tien bon sabor, ye de
color escuro, brillu normal y tamañu medianu.
·
Miguelina: Llámase
asina porque madura per San Miguel tienen gran valor comercial y son pequeñes.
·
Parede: Tamién
tán estendíes per Galicia, n’Asturies llocalícense na fastera suroccidental destaquen pol so frutu y pola calidá de la madera dela
castañal.
·
Grúa: una
variedá oriental de castañes, lo que mas
llama l’atención ye'l so tamañu y sabor.
·
Chamberga: una de
les más populares xunto cola valduna, tamién ye dulce, de color claro, con
brillu y marrón natural.
·
Bacoa: solo s’alcuentra
na zona d’Ibias, ye la única de toes que valdría pa facer “marrón glacé”pol so
tamañu y la facilidá pa pelala.
Les
castañes son el frutu de la castañal. N’Asturies hai tovía castañeos comunales
onde podemos dir a la gueta (pañar castañes del suelu). La madera de la
castañal úsese na construcción de cases, horros y muebles.
Hai dos
clases de castañales:
Inxertaes: les que dan
castañes.
Monteses: úsense pa madera.
La seronda
ye’l tiempu les castañes, les primeres que caen son les madures, pero la
mayoría había que les facer cayer ximielgando l'árbol.
Subíense, tamién, los homes a
les castañales con ayuda d’unos cambos (ganchos) y andaben peles cañes valiéndose
d’unes piértigues de 3 a
6 metros pa dimir.
Cuando yá taben nel suelu garrábense
con una especie de tenaces de madera (fuste, fornaces o morgaces) y echábense
nun cestu o paxu.
El consumu
de les castañes podía ser en crudo, cocies o amagostaes.
Axuntase p'amagostar
ye un vezu tradicional y facíase con un tambor de metal afuracáu con una exa pa facelu dar vueltes. L’amagüestu
facíase nuna güerta o nun prau cercanu a una casa y mientres amagostaben los
mozos cantaben, bailaben y bebíen sidra dulce.
N’Asturies
caltiénense cosadielles, dichos,fases feches y traballingües que pertenecen al
nuesu patrimoniu lliterariu de tresmisión
oral.
Frases feches.
A toa castaña – dir rápido.
Sacar les castañes del fueu –
solucionar a daquién un problema.
Sacudir bien les castañes –
facer daqué con munchu interés y rapidez.
Nun asar castañes con ún –
nun querer rellaciones.
Dichos.
Agostu secu, castañes en cestu.
Sardines con boroña y
castañes na forna.
Castaña cañuela, que’l gochu
nun te cueya.
Cosadielles.
¿Qué cosa cosadiella ye...?
Somos color chocolate,
ablandamos al calor
si nos meten nel fornu
esplotamos con furor.
Por fuera marrón, per dientro
blanca
si me ponen al fueu españa.
Tando pinguín, pingando,
vieno focín,
fozando
y comió a
pinguín, pingando.
Marcho focín fozando
y quedó
pinguín pingando.
Y pa finar
coles cosadielles, una n’asturianu occidental.
Nací na
barriga mia mai,
ya paríume
mía buela,
cola
ll.ana pa dientru
ya la piel
pa fuera.
¿Qué cosadiella
ye…?
Pa finar
queremos dexavos una receta de pote de castañes, a ver si vos animáis a facela.
Pote de castañes.
Ingredientes:
1 kg y ½
de castañes mayuques.
Un plizcu
de sal.
Zucre, una
cuyarada.
Un puñáu
de fabes.
1 cebolla.
2 o 3
chorizos.
Agua (pa
cocelo too).
Poner les castañes y el puñáu
de fabes a remoyar la nueche anterior.
Coceles col plizcu de sal y
el zucre.Cuando tean un poco cocíes garrar unes castañes y pisales pa engordar
el caldu. Un poco dempués echar los chorizos (fervíos aparte) y dexalos cocer
otro poco.
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