lunes, 16 de diciembre de 2013

Recetes




Agora que lleguen les vacaciones ufiertámosvos delles recetes pa que faigáis en casa.


Caldu de nabiza

Un bon puñáu de nabiza
¼ kg de fabes
½ kg de patates
1 o 2 morcielles
Mantega de gochu
1 oreya de gochu
1 cachu de morro
2 o 3 güesos
3 o 4 chorizos

Hai que poner les fabes a remoyar el día anterior.

Pónense a cocer les fabes, la mantega de gochu, la oreya, el morro y los güesos con abonda agua. Dempués de dos hores échense les patates partíes, les morcielles, los chorizos y la nabiza. Déxase cocer otra hora más.

Frixuelos
½ llitru lleche
4 güevos
1 llimón (ralladures)
2 cuyaraes d’azucre
1 plizcu sal
Unes gotes d’anís
200 gr de farina

Bátense los güevos. Mézclase cola lleche, les ralladures de llimón, l’azucre, el sal y les gotes d’anís.
Dempués va echándose la farina, removiendo bien pa que nun se faigan gorullos, hasta que quede una masa ralina.
Nel sartén úntase’l fondu con un poco d’aceite y ponse al fueu hasta que tea bien caliente. Va echándose una garfielladina de la mezcla, estendiéndola bien pa que cubra’l fondu’l sartén y, cuando tea dorada, dáse-y vuelta pa que dore pel otru llau.
Cuando se saca échase nun platu y espolvérase con una mezcla d’azucre y canela molío.

Castañes con chorizos
1 ½ kg de castañes mayuques
Sal
Zucre – una cuyarada
Un puñáu de fabes
Cebolla
Chorizos

Poner les castañes y el puñáu de fabes a remoyar la nueche anterior.
Cocer les fabes y les castañes con un plizcu sal y la cuyarada de zucre. Cuando tean un poco cocíes garrar unes castañes y pisales pa engordar el caldu. Cuando yá casi tean cocíes echar los chorizos (fervíos aparte) y siguir cociendo otro poco.

La Venera
½ kg d’almendra
½ kg d’azucre molío
2 güevos
Oblees
1 clara y zreces confitaes

Bátense los güevos. Mézclase col azucre y l’almendra (que tien que tar seca y molida).
Ponse nuna bandexa cubierta con oblees y d'esti mou: un roscu nel mediu y dempués medios roscos dando vueltes alredor hasta que tea la bandexa cubierta.
Adórnase con merengue (cola clara de güevu y un poco d’azucre) y les zreces confitaes.
Métese nel fornu a gratinar y ponse a cocer hasta qu’empiece a tener color.

Pitu caleya
INGREDIENTES:
1 pitu de caleya
6 cebolles
1 pimientu verde
5 dientes d'ayu
2 ayos puerros
Sal
Aceite
1/2 vasu de vinu blanco
Patatinos
PREPARACIÓN:
Echamos sal al pitu, escuartizáu y llimpiu. Nun sartén ponemos aceite, pasamos el pitu nella y vamos  asitiándolu nuna pota. Picamos bien menudo la cebolla, el pimientu verde y l'ayu y frímoslo nel aceite, nel que primeramente pasamos el pitu. Una una vez frito añadímoslo penriba del pitu.
De siguío y nel mesmu aceite, tostamos les pataques, y echámosles na pota na que tenemos el pitu y les verdurines. Echamos el vinu blanco y ponémoslo al fueu, hasta que se cueza'l pitu, aproximao 1 hora y 1/2. Cortamos l'ayu puerru en xuliana y doramos nel sartén.
Nun platu asitiamos el pitu, los patatinos, la salsa y decoramos col ayu puerru.


Rapón de maíz 
(torta de maíz – fastera Navia-Eo)

Farina ( 3 partes de maíz y una de trigu bien mezclao)
Formientu
Agua y sal
150 gr de tocín
1 cebolla picada menudina
2 chorizos partíos en cachinos
Berces pa cubrir el molde

Mézclase too, dempués d’amasar la farina,  hasta tener una pasta bien fecha. Estiéndese sobre la berza y déxase espillir, esponxar. Cuécese, meyor nun fornu de lleña. Más o menos una hora.
  




¡Qué vos presten!

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